Geri dön

Yükseltilmiş Döşeme sistemleri modern iş yaşamında büyük esneklik ve kolaylık sağlamaktadır. Çok amaçlı kullanıma yönelik tesisat, yoğun teknolojik yapıların tasarım ve uygulaması Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri kullanımını kaçınılmaz kılmaktadır. Günümüzde her mekanda bilgisayar ve veri transfer teknolojileri, mekanın estetik görünümünü bozmadan ve herhangi bir konstrüksiyon değişikliğine gerek kalmadan, farklı kullanım yerlerine kolaylıkla transfer edilebilir.

 

Modüler Yükseltilmiş Döşeme Sistemleri bilgisayarların, iş istasyonlarının günlük ofis işlerini aksatmadan hızlı ve kolayca kurulumuna ve yer değişikliğine imkan ve olanak sağlar. Mekanın herhangi bir noktasından elektrik, telefon, bilgisayar, data, ısıtma – soğutma ve her türlü tesisat çıkışlarına ve geçişlerine kolay ve kesin bir esnek çözüm getirir. Yükseltilmiş Döşeme sistemleri ile betonarme zemin arasındaki boşluk, her türlü tesisat geçişi için uygun olmakla birlikte, aynı zamanda klima, ikilimlendirme sistemleri yeterli bir hava yastığı oluşturur. Sadece gerekli panelleri kaldırmak suretiyle sistem altındaki her türlü tesisata kolayca ulaşılabilir.

 

Modern ofis ve çalışma ortamları için çok önemli bir unsur olan “Değişime Uygunluk” Yükseltilmiş Döşeme sistemleri ile çözüme ulaşılabilmektedir. Aynı zamanda modüler ara bölmeler kullanılarak ileride ihtiyaç duyulacak her türlü mekan değişikliği ve transferi kolay ve hızlı bir şekilde sağlanmaktadır.

 

Yükseltilmiş Döşeme sistemlerinin endüstriyel sektörde geniş kullanım alanları vardır. Yeni yapılan modern binalarda, restore edilen eski binalarda kolaylıkla kullanılabilir. Ofisler, banka şubeleri, elektrik ve telefon santralleri, kontrol istasyonları, TV stüdyoları, tıp merkezleri, laboratuarlar yaygın kullanım alanlarıdır. Ayrıca yatırımın Amortismanı açısından bakıldığında, Yükseltilmiş Döşeme sistemlerinin sağladığı, çok az bir bütçeyle gerçekleştirilebilen tesisat ve mekan değişiklikleri, klasik tasarımlar ile kıyaslandığında önemli bir avantaj sağlamaktadır.

 

Yükseltilmiş Döşeme sistemleri uygulaması ile mühendis ve mimarlar sadece tasarımı sınırlayan unsurlardan kurtulmakla kalmayıp, çeşitli üst yüzey kaplama alternatifleriyle daha geniş olanaklara kavuşmaktadırlar. Yüke dayanıklı, düzgün ve sağlam bir zemin oluşturarak yüksek performans gerektiren teknik alanlar için Yükseltilmiş Döşeme sistemleri uygulamaları özellikle tavsiye edilmekte ve kalitesi kabul görmektedir.

 

PANELLER VE PANEL TİPLERİ

 

Gelişmiş, son teknoloji ile üretilen panellerin geleneksel yüksek yoğunluklu ahşaptan, yangına dayanıklı minerallere kadar pek çok çeşidi üretilmektedir.

Paneller standart 600x600 mm ebatlarında üretilmekle birlikte, diğer tüm teknik ve estetik gereksinimlerde karşılanabilir.



Panel Tipleri;

 

AHŞAP PANEL,

KALSİYUM SÜLFAT PANEL,
KOMPOSİT PANEL,

ENKAPSÜLE PANEL,

DOĞAL MERMER VE GRANİTLER İÇİN PANEL

 


 

ÜST KAPLAMA MALZEMELERİ

 

Yükseltilmiş Döşeme Panellerinin üstleri çok değişik malzemeler ile kaplanabilir. Teknik ve estetik ihtiyaca cevap verebilecek ve her koşulda kullanılabilecek çok çeşitli kaplama malzemelerinden birini kullanmak ve uygulamak mümkündür.

 

Üst Kaplama Malzemelerindeki Seçenekler;

 

ANTİSTATİK PLASTİK LAMİNAT

ANTİSTATİK, İLETKEN VEYA HOMOJEN-HETEROJEN PVC,

DOGAL VEYA SUNİ MERMER / GRANİT,

DOGAL VEYA SUNİ PARKE



 

     Sipariş ile verilecek özel çizimler veya doğal taş, seramik gibi çok çeşitli ve özellikli malzemelerde üst kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Kullanım şekline göre tüm kaplamalarda yangın sınıfı ( Class 1 ) ‘dir. Antistatiklik değerleri malzeme tiplerini göre değişir.

 

DEĞERLİ ÜST KAPLAMA MALZEMELERİ İÇİN ÖZEL PANELLER

 

      Bu tip paneller prestijli ofislerde ve estetik güzelliğe önem verilen her mekana uyum sağlar. Estetik görünümünden vazgeçmeden ileri teknoloji kullanılan stil sahibi mekenlar ve binalar inşa edilebilir.

 

Özel Parkeler

 

PARKE

MERMER

GRANİT

SERAMİK

CAM

 

TAŞIYICI SİSTEMLER

      Modüler panelleri yükseltmek için kullanılan taşıyıcı metal sistem ayakların, sistemin yüksekliğine ve yük dağılımına göre çeşitlilik gösterir.

      Yükseltilmiş Döşeme sistemlerinin alt yapısı, yüksekliği ayarlanabilir galvanizli çelik ve alüminyum taşıyıcı ayaklar ile galvanizli çelik kuşak elemanlarından oluşmaktadır. Modüler yapıdaki Yükseltilmiş Döşeme panelleri, yüksekliği ayarlanabilir bir taşıyıcı alt yapı sistemi üzerine yerleştirilerek, yatay doğrultudaki her türlü hareketi ve oynaması engellenerek, tüm bağlantı elemanları ile birlikte yüklere dayanıklı, kalıcı ve düzgün bir yapı elde edilir. Sistem minimum 70 mm’ den maksimum 2000 mm’ ye kadar istenen yükseklikte uygulanabilmektedir.

 



KUŞAKSIZ UYGULAMALAR

 

      Döşeme panelleri doğrudan taşıyıcı ayaklar üstüne yerleştirilmektedir. Taşıyıcı ayaklar, beton zemine özel tutkal ile yapıştırılmaktadır. Taşıyıcı sistemin yüksekliğinin gerekli toleranslar içerisinde ayarlanabilir olması sistemin yüzeyinin düzgün bir yapı oluşturmasını sağlamaktadır.

 

KUŞAKLI UYGULAMLAR

 

      Döşeme panelleri ayak ve kuşaklar üzerine yerleştirilmektedir. Kuşaklar ile panellerin yüke dayanaklılığı artırıldığı gibi aynı zamanda hem yatayda sabitleme, hem de alt da oluşan hava yastığının doğal bir havalandırma kanalı işlevi görmesi de temin edilmektedir. Kuşaklı uygulama, hareketli yüklerin bulunduğu veya döşeme yüksekliğinin 200 mm’ den fazla olduğu uygulamalar için tavsiye edilmektedir.



  UYGULAMA

 

1 – Yükseltilmiş Döşeme uygulamasının ilk aşaması, sahanın yüzey kontrolü, kot taraması, metrajı ve diğer imalat kalemlerinin geldiği aşama tespit edilir. Müşteri tarafından istenen kriterler var ise ( yükseklik, referans noktası, asma tavan karolajı vb. ) yerinde konuşulur ve mümkün ise tespit edilir.

 

Yükseltilmiş Döşeme uygulaması için gerekli koşullar:

 

A ) Zemindeki şantiye artıkları ve beton pislikleri varsa temizlenir.

B ) Marley, parke gibi yapıştırıcı ile zemine yapıştırılmış kaplamalar, ayakların zemine tespitinin sağlıklı olması açısından söktürülür.

C ) Pürüzlü ve çukurlu yüzeylerde şap yaptırılır.

D ) Çok kumlu çabuk kırılan bir şap ise kırılıp yenisi yaptırılır.

E ) Ayakların zemine yapıştırılması için kullanılan yapıştırıcının zemine yapışmasını önleyecek veya çözülmesine neden olacak nem, su, kimyasal madde, çamur v.s. gibi malzemeler temizletilir.

F ) Giydirme cephe sisteminin olduğu ofis alanlarında, giydirme cepheye deprem anında extra yük aktarımı olmaması için böyle alanlarda cephe kenarlarına betonarme paramet yada betonarme üzerine sabitlenecek kutu profil şerit yaptırılır.

G ) Yükseltilmiş döşemenin mekanda granit, çimstone, mermer kaplamaları ile buluştuğu kenarlar var ise bu uygulamalar Yükseltilmiş Döşeme öncesi yapılmalıdır.

H ) Şantiyede yapılan diğer imalat kalemleri bittikten sonra son kat boya aşamasından önce montaj yapılmasına özen gösterilmelidir.

 

2 – Mekanda; Uygulanacak projeye göre gerekli olan tavan yüksekliği; döşeme altından geçecek tesisatın gerektirdiği maksimum yüksekliğe, döşeme altından soğutma yapılacak ise hava basılacak ortamda istenen hava debisine göre hesaplanarak gerekli Yükseltilmiş Döşeme yüksekliği tespit edilir.

 

3 – İkinci aşama ise sahada alınan verilere göre dizaynının yapılmasıdır. Yükseltilmiş Döşeme uygulanacak yerin plan görünüşü üzerine 60x60 ’cm ölçülerinde karolaj yapılarak uygulama planı çizilir. Uygulama planı çizilirken; kapı kenarları tam panel olacak şekilde çizilir. Planda asma tavan yada kenarlarda lambri derzlerine uyum söz konusu ise bu kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Montaj aşamasında uygulamanın düzgün olması açısından dizayn yapılırken kenarlarda 15 cm ‘den küçük parça kalmamasına dikkat edilmelidir.

 

4 – Yapılan karolaj planına göre şantiye, döşeme altındaki tesisat projelerini yapar ve montaj öncesi uygulamasını tamamlar.

 

5 – Sevk edilecek gerekli malzeme miktarı ( altyapı ) m2 ye göre formülle hesaplanır. Belirlenen yada istenen yüksekliğe göre sahada yapılan kot taraması sonucu ayak yükseklikleri tespit edilir. Panel adedi yapılan karolaj üzerinden firesi ile birlikte hesaplanarak tespit edilir.

 

6 -  Yükseltilmiş Döşeme uygulamasına başlamadan önce betonun tozumasına karşın bir kat epoksi boya yapılır ( montaj bitiminden sonra paneller açılarak ikinci ve son kat atılır. ) Epoksi boyanın kuruması ve kokudan diğer çalışanların rahatsız olmaması için bu uygulamanın, hafta sonu veya akşam yapılmasında fayda vardır.

 

7 – Yapılan karolaj planında, önceden verilmemiş ise Yükseltilmiş Döşeme uygulama sahasında kolayca bulunabilecek kenarlardan bir referans noktası tespit edilir. Bu referans noktasının kot olarak uyulacak giriş yerine ( granit kaplama ) yakın olması hatta hemen bitiş noktasında olması uygulamanın, hacme girişte tam panel olarak başlaması ve istenen yüksekliğe sağlıklı olarak uyulması açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur.

 

8 – Bu referans noktasında yapılacak  Yükseltilmiş Döşeme yüksekliği diğer duvarlar üzerinde işaretlenir.

 

Bu üç şekilde olabilir;

1- ) Laser nivo ile,

2- ) Normal nivo ile,

3- ) Hortum terazi ile,

 

9 – Hesaplanan miktarlarda depodan sevk edilen malzemelerin şantiyede depolanacağı yer özenle seçilmeli, nemsiz, tozsuz, kuru - kapalı mekan olmalı, ilave taşıma işlerinin olmaması için montajın yapılacağı yere yakın olmalıdır. Yükseltilmiş döşeme panelleri, döşeme montajına başlanacak yerin aksi istikametinde en sondan bir önceki sırayı teşkil edecek şekilde, 50 adedi geçmeyen sıralar halinde kolon aralarına dizilmelidir.

 

10 – Uygulama planında, giriş üzerinde belirlenen başlangıç noktasına göre Yükseltilmiş Döşeme döşenmeye başlanır.

 



MONTAJA BAŞLERKEN;

 

Duvarların düz olmayacağı hesaba katılmalı, uyulması istenilen bir duvar varsa diğer duvarla paralelliği kontrol edilmeli, akstan açma miktarının santim olarak tespiti yapılmalıdır ve bu mesafeyi göz önüne alarak montaja başlanmalıdır. Uyulması istenilen duvarların kendi içinde ( bir uçtan – diğer uca ip çekilerek ) düzgünlüğü kontrol edilmeli, 3 mm aşan yılanvari kıvrılmaların radius çapları tespit edilmelidir.

 



EPOKSİ BOYASI

 

      Yükseltilmiş Döşeme monte edilecek tüm zeminler aşağıdaki nitelikte ve uygulama şekli ile epoksi boya ile boyanarak temiz, toz tutmayan bir hava plenumu sağlanır.

 

CİNSİ                                  : Epoksi Enamel ( çift komponentli )

RENK                                 : Koyu Renk

YÜZEY KAPLAMA MİKTARI : 6-8 m2  / 1kg

ISI MUKAVEMETİ               : 130 C kuru ortam

                                              60 C  ıslak ortam

KATI MADDE MİKTARI         : % 50 – 60 sertleştirici dahil

 

Bir kat epoksi boya özellikli astar sürüldükten sonra, toz tutmaz özellikli epoksi boya son kat olarak uygulanacaktır. Boya kalınlığı

50 mikrodan az olmamalıdır.

 

AKSESUAR ÇEŞİTLERİ

 

            RAMPA – BASAMAK ( MERDİVEN )

            ALİMİNYUM MENFEZ,

            PVC MENFEZ,

            VAKUMLAR ( VANTUZ )

ELEKTRİK, TELEFON, DATA PRİZ KUTULARI,

SÜPÜRGELİK

            ALT BOŞLUK BÖLMELERİ

 


 

SİSTEME MÜDAHELE


Yükseltilmiş döşeme sistemleri uygun kullanım ve bakım ile ihtiyacınıza yönelik bir hizmet sağlar. Bu amaca yönelik olarak gerek sistemin elemanları, gerek sistemin tamamı hakkında doğru verilerin elde edilmesi kullanıcı için çok önemlidir.

Uluslararası standartlara ( NFP 67-103,1 ile NFP 67-103,2 ) uygun olarak aşağıdaki bilgileri sunmaktayız.

Panelleri kaldırmak için levye veya tornavida kesinlikle kullanmayınız.

Çeşitli panel tiplerine uygun, özel imal edilmiş vakumlar ( vantuz ) kullanımı tavsiye edilmektedir.

A- ) Laminat, Vinil, Seramik, Granit gibi pürüzsüz düz kaplamalı paneller için vakumlar

B- ) Fabrikada yaptırılmış olan halı kaplı paneller için çivili vakumlar.

 

BAKIM VE TEMİZLİK

 

Yonga levhadan ( Ahşap panel ) imal edilmiş paneller suyla yıkanmaz.

 

Üst yüzeyi Laminat kaplı panelleri nemli bez, paspas ile silmek yeterlidir.

 

Üst yüzeyi PVC, Vinil, Linolyum esaslı kaplamaların bakımı açısından montajdan sonra özel koruyucu maddeler uygulanarak takviye edilmesi tavsiye edilir. ( Çeşitli cila maddelerinin talimatında belirtildiğine göre bu malzemeler zemin kaplamalarının antistatik özelliğini olumsuz yönde etkilemektedir.)

 

Üst yüzeyi halı ve bunun gibi tekstil kaplamalı panellerin temizliğinde şampuanlı vb. ıslak temizlikten kaçınılmalıdır.

 

MONTAJ SONRASI SİSTEMİN AÇILIP-KAPANMASI

 

Ayak kafaları ve kuşaklardaki plastik kapak ve contalar doğru ve düzgün bir şekilde yerleştirilmelidir.

 

Ayak kafaları ve kuşaklar üzerindeki pislik ve toz temizlenmelidir.

 

 Paneller sökülmeden önceki sıra ve ve konumuna göre yerleştirilmeli, kapatırken bitişik paneli hafif kaldırarak yerine yerleştirilmelidir.

 

Yükseltilmiş döşeme sistemi üzerinde ağır yükler taşınması gerektiğinde panellere zarar vermemek ve ağırlığı dağıtmak amacıyla metalden plakalar kullanılması gerekmektedir.

 

Özel ebatlarda kesilmiş paneller ilk konumlarına göre yerleştirilmelidir. Panel değişikliği, aynı model paneller ile yapılmalıdır.


Web Tasarım: TURNA MEDYA ®
Web Tasarım